Aditivii

Lista de mai jos cuprinde cei mai mulţi dintre aditivii utilizaţi. Puteţi vedea că formularea lubrifianţilor este o știință reală, deoarece există multe componente şi variabile, toate trebuind să fie echilibrate pentru a face un produs bine definit, care este apoi verificat printr-o serie de teste riguroase.

 

ADITIV CE FACE CUM FUNCŢIONEAZĂ
Inhibitor de oxidare Previne formarea de lacuri și nămol în sistemele circulante. Întârzie îmbătrânirea uleiului. Lungește serviciul și viaţa de depozitare a uleiului. Protejează uleiul direct (protejează indirect piese metalice de  lacuri si acizi) Reacționează mai ușor cu oxigenul (din aer) decât o face uleiul în sine, întârziind oxidarea uleiului. Inhibă formarea de radicali liberi, o componentă chimică importantă în procesul de oxidare, astfel încetinind reacțiile de oxidare.
Inhibitor de rugină Previne ruginirea (fier sau oțel) a pieselor de mașini Formează o peliculă pe piesele metalice feroase protejeazându-le astfel de atacul apei și al aerului, sau alte materiale distructive.
Inhibitor de coroziune Previne atacul coroziv pe suprafeţe metalice neferoase Formează o peliculă pe piesele metalice neferoase protejând astfel aceste piesede atacul contaminanților din ulei.
Detergent Previne lipirea de componentele metalice a produselor de oxidare (nămol), care s-au format în ulei . Poate elimina de asemenea, depozite deja formate pe componentele metalice. De obicei este combinat cu aditiv dispersant. Sunt, de asemenea, folosiţi pentru a neutraliza acizii care se formează în ulei, sau sunt introduse ca produse de ardere a combustibilului. Prin reacție chimică, produsele de oxidare (nămol) rămân solubile în ulei și nu se lipesc de suprafețele metalice. Neutralizează chimic acizii.
Dispersant Menține produșii de oxidare separati și suspendaţi în ulei. Întârzie formarea de nămol Prin reacție chimică, particulele de produs de oxidare sunt ținute suficient de mici pentru a le permite să plutească în ulei.
Inhibitor de spumă Ajută la disiparea mai rapidă a spumei Previne combinarea bulelor mici, care se sparg mai uşor, în bule mari.
Imbunăţitor Indice de Vâscozitate (VI) Reduce rata de schimbare a vâscozității cu temperatura Aditivii se îngroasa odată cu creșterea temperaturii, prevenind astfel subţierea prea repede a uleiului.
Anticongelant Scade punctul de congelare Menține cristalele de ceară mici separate prevenind astfel formarea de cristale mari care ar opri fluxul de ulei.
Agent anti-uzura Minimizează uzura cauzată de contactul metal pe metal în condiții de ungere precară de exemplu, pornire și oprire Aditivii  reacționează chimic și formează o peliculă pe suprafețe metalice, în condiții normale de funcționare.
Agent Presiune extremă (EP) Previne sudarea, uzură ulterioară sau blocarea pieselor metalice în contact, în condiții de sarcină extremă sau șoc. Când are loc contactul metal pe metal (ca și în condiții extreme sau de sarcină șoc), căldura generată la punctul de contact determină aditivul să reacționeze chimic cu metalul. Noul compus format între suprafețele de metal reduce frecarea și previne sudarea sau blocarea.
 Agent Adeziv Crește proprietățile adezive ale unui lubrifiant – îmbunătățește retenția și previne picurarea și stropirea Compuși cu greutate moleculară mare sunt adăugate la ulei crescând astfel vâscozitatea și îmbunătățirea proprietăților sale adezive.
Emulsor Produce amestecarea rapidă de apă și ulei rezultând formarea unei emulsii stabile (de exemplu, uleiuri de tăiere solubile în apă) Reduce tensiunea interfacială și permite amestecarea intimă de ulei și apă.

 

Comentarii închise.